expo

ONE HOPE MAP

HALLEN BELFORT, MARKT 7, 8000 BRUGGE (21 APRIL – 27 MEI 2013)

interpretatie interpretatie

In Brugge loopt (One) Hope Map, een tentoonstelling rond hedendaagse beeldende kunst uit de Arabische wereld. Brandend actueel, mede door de Arabische lente en de politieke spanning die in het Midden-Oostende blijft toenemen. De organisatie is in handen van Cultuurcentrum Brugge, dat sinds vijf jaar niet-westerse curatoren vraagt om elk jaar hedendaagse kunst uit hun regio in Brugge te presenteren. Wat ook elk jaar opnieuw de discussie opent, of dit nu is wat Brugge als hedendaagse kunststad op de kaart zal plaatsen.…

KULTOUR 11 Dromen in het park

bank-yinjang2 bank-yinyang

Dromen in het park is een openluchttentoonstelling in het stadspark van Sint-Niklaas en kadert in het Kultour11 festival, met installaties en beelden van internationale en Belgische artiesten.

Kunstenaars: Georg Ahrens, Maurice Brams, Pieter De Decker, Ida De Roy, Georges Iremashvili, Marie-Josée Kerschen, Kito, Renée Lodewijckx, Jef Mouton, Roberto Ollivero, Patriské, Jean-Marie Semanda… met de medewerking van Zebrart.

Curatoren: Christian Wittebroodt en Patricia Maes.

RITME EN WAAN VAN DE DAG

2008_12_04

De maker van monumentale kunstwerken Kito Sino verliest zich in de geëxposeerde beelden in minutieus kleine werkjes getekend op treinkaarten. Terwijl Kito met de trein door België reist, tekent hij onderweg op de onbedrukte achterkant van zijn treinkaartje. Dit heeft de grootte van een ‘boardingpas’. De tekeningen zijn gemaakt met pen en opgebouwd uit ragfijne streepjes van zeer fijn tot stevig, die samen een magisch beeld vormen. Volgens Kito: ”Het is het resultaat van wat opborrelt als ik in de trein ga zitten en niets om handen heb. Als ik onderweg ben van A naar B zonder doel om iets te doen. Ik maak mijn hoofd leeg en zonder gedachten vormt zich vanzelf een beeld, ik denk daar niet over na.” De beelden roepen voor Kito onbedoelde associaties op met Symbolisme en Jugendstil of Art-Deco. Het zijn zonder uitzonderingen kleine meesterwerkjes. De treinkaartjes vormen inmiddels een hele verzameling, waarvan slechts een klein deel In Diversity&Art is te zien.

Bij Kito trekt vooral het detail ons oog, terwijl het bij Farhad juist om het beeld als geheel gaat: tegenstelling en aanvulling, differentiatie en integratie boeien geest en oog van de kijker. Beide kunstenaars zijn reiziger in letterlijke zin maar ook in en met hun werk.

ALLER – RETOUR

w_railwayticket_04

Reizen is een groot deel van Kito’s leven en ook in België reist hij vaak met de trein. Het banale treinbiljet wordt voor hem een medium, een spiegel van zijn bestaan, zijn emoties en ervaringen. Met niet meer dan een balpen creëert Kito fijnzinnige grafiek die de ene keer grote thema’s zoals liefde, tijd of vrede bespeelt, de andere keer refereert aan de werkelijkheid zoals ze op het moment ervaren wordt: iemand die letterlijk en figuurlijk de weg kwijt is of een slingerende trein die zich door de tijd boort (of aan de tijd ontsnapt). De voorkanten van de treinbiljetten fungeren voor Kito als een dagboek.

PRO PATRIA

pro-patria-2 pro-patria-1

Pro Patria is een kunstproject betreffende grenzen, (im-)migratie van mensen en culturele/sociale integratie opgebouwd rond het werk van een groep internationale en Vlaamse kunstenaars. Tot deze groep behoren 5 ZebrArt kunstenaars die gedurende een aantal maanden actief meewerkten met het uitdenken en concretiseren van het programma. Het resultaat is een multidisciplinair project waar beeldende en multimediale kunst een plaats krijgt naast poëzie, proza, film en debat en dat gedurende de hele maand februari.

CIRCULATION

2008_04_21_a4_horizontaal

In de zomer van 2008 wordt het Apollo Arthotel als passageplaats in de verf gezet. De kunstwerken die tijdens deze zomerexpositie tentoongesteld worden, behandelen thema’s als reizen, verplaatsing, beweging,… Onderweg zijn krijgt hier in een zomerse vakantiesfeer een diepere betekenis.

In het hotel toont Kito 22 bewerkte treinkaartjes. Op zijn reisweg door Europa startte hij zeven jaar geleden aan een verzameling dat ondertussen grote proporties begint aan te nemen. Op de trein, op perons en in wachtzalen maarkt Kito tekeningen op de achterkant van de treinkaartjes. deze pentekeningen tonen zijn kijk op de wereld: soms satirisch, soms kritisch, soms religieus, soms shockerend.

Deelnemende kunstenaars: Kito Sino, Johan Gelper, Stefan Serneels, Hilke Muyldermans

FORT EUROPA

w_fort_europa_3 w_fort_europa_1

Het cross-mediaal project ‘FORT EUROPA’ van Mark Swysen doet de bezoeker van het Fort Napoleon een zeer actueel maatschappelijk knelpunt aan den lijve ondervinden: de migratiestromen van mensen over de landsgrenzen heen, de sociale en culturele acceptatie van de nieuwkomers en de reacties daarop.

Het parcours start met een vluchtelingentent waar werken worden getoond van Kito Sino, Tarek Abed en Sahar El Hafed.

CANVASCOLLECTIE

2009_09_22_a4_verticaal

In januari lanceerden Canvas en de Vlaamse sector van de beeldende kunsten een brede oproep aan bekende en onbekende kunstenaars om deel te nemen aan een zoektocht naar hoe beeldende kunst vandaag leeft. Niet minder dan 4500 kunstenaars voelden zich geroepen en schreven zich in voor de preselecties. Ongeveer 250 kunstenaars doorstonden de kritiek en het scherpe oog van de jury’s. Het eindresultaat van de intensieve selectie is nu te zien in het Paleis voor Schone Kunsten. De keuze doet recht aan de grote diversiteit, inventiviteit en creativiteit van onze hedendaagse kunstenaars. Vier van die kunstwerken worden bekroond met prijzen ter waarde van in totaal 28.000 euro, en een vijfde prijs is goed voor een exclusieve tentoonstelling van de winnende kunstenaar in de KBC-toren te Antwerpen. Na een bezoek aan de Canvascollectie wordt alvast één ding duidelijk: beeldende kunst leeft!

Kito stelt op de tentoonstelling zijn treinkaartjes voor.

‘SURFEN’, KUNST IN KUREGEM

w_surfen_3 w_surfen_1

De 14 deelnemende artiesten hebben zich allen laten inspireren door het thema ‘Surfen’ en kozen de wijk Kuregem als kunstgalerij. De openingsparade op 19 april gaat langs de kunstwerken, die op verschillende plaatsen in de wijk geïntegreerd zijn. Bij deze parade hoort uiteraard muziek, die gebracht wordt door de “Gnaoua de Bruxelles” en een mobiele receptie, die mee trekt van aan de Parking van de Curo-Hall, tot aan de garage D’Ieteren op de Bergense Steenweg, om te eindigen aan de Square Pequeur. Op die weg komt het publiek nog verschillende foto’s en gedichten over ‘Surfen in Kuregem’ tegen. Met deze tentoonstelling hopen ze de wijk Kuregem op een ludieke manier in het nieuws te brengen.

Surfen is een samenwerking tussen Globe Aroma en de academie voor beeldende kunsten Anderlecht.