over kito

foto-kitoAls kind was Kito gefascineerd door het werk van zijn grootmoeder, die tapijten ontwierp en weefde, verf mengde en met klei en wol werkte.

Kito Sino werd in 1967 geboren in Syrisch Koerdistan.

Hij kon urenlang uitstaren over de woestijn, en ging helemaal op in het spel van licht en schaduw dat maakte dat die eindeloze vlakte er nooit hetzelfde uitzag.

In 1988 onderbrak Kito zijn studies in literatuur en filosofie om met een beurs op zak af te reizen naar Moskou waar hij in 1994 de meesterstitel behaalde in de monumentale en decoratieve kunst aan de Academie van Strogonovsky. In zijn eindwerk over sofisme plaatst hij in mozaïek gehouwen dansende lichamen tegenover een moskee. Daarmee raakt hij een belangrijk taboe aan en plant hij de kiem van zijn verder werk waarin het aanraken en doorbreken van taboe ’s een rode draad vormt.

Vanaf 2000 heeft hij zich in België geïnstalleerd en realiseerde kunstwerken in verschillende disciplines, van schilderij tot mozaïek en glas in lood, graffito en installaties.

Kito werd ondergedompeld in 3 heel verschillende beschavingen: het Mesopotamië, het communistische Sovjet imperium en als laatste Europa. Zijn werken krijgen nu een sterk filosofische en archeologische inslag. Hij wordt gedreven door existentiële vragen.

Hij gooit vragen op en wacht niet op antwoorden, niet van zichzelf en ook niet van anderen. Twijfel, interpretatie, dilemma en dubio vertolken zijn wereld en kunst.

In deze zoektocht gaat hij op zoek naar de steeds terugkerende vormen in onze materiële wereld, maar ook in onze denkwereld. Hij speelt graag met dubbele interpretaties van dezelfde vormen. Een naakte vrouw in een gebogen liggende houding kan ook een fruitschaal zijn, een weggegooide prop wordt van op een afstand een vogeltje, een biddende man met gebedskralen neemt de gedaante aan van een sleutel en Don Quichot, heel inspirerende figuur voor Kito, blijkt een waaiende vlag.

Hij probeert altijd de werkelijkheid vanuit verschillende gezichtspunten te benaderen om daaruit een algemene vorm te distilleren, zowel in materiaal als idee.