treintickets

RITME EN WAAN VAN DE DAG

2008_12_04

De maker van monumentale kunstwerken Kito Sino verliest zich in de geëxposeerde beelden in minutieus kleine werkjes getekend op treinkaarten. Terwijl Kito met de trein door België reist, tekent hij onderweg op de onbedrukte achterkant van zijn treinkaartje. Dit heeft de grootte van een ‘boardingpas’. De tekeningen zijn gemaakt met pen en opgebouwd uit ragfijne streepjes van zeer fijn tot stevig, die samen een magisch beeld vormen. Volgens Kito: ”Het is het resultaat van wat opborrelt als ik in de trein ga zitten en niets om handen heb. Als ik onderweg ben van A naar B zonder doel om iets te doen. Ik maak mijn hoofd leeg en zonder gedachten vormt zich vanzelf een beeld, ik denk daar niet over na.” De beelden roepen voor Kito onbedoelde associaties op met Symbolisme en Jugendstil of Art-Deco. Het zijn zonder uitzonderingen kleine meesterwerkjes. De treinkaartjes vormen inmiddels een hele verzameling, waarvan slechts een klein deel In Diversity&Art is te zien.

Bij Kito trekt vooral het detail ons oog, terwijl het bij Farhad juist om het beeld als geheel gaat: tegenstelling en aanvulling, differentiatie en integratie boeien geest en oog van de kijker. Beide kunstenaars zijn reiziger in letterlijke zin maar ook in en met hun werk.

ALLER – RETOUR

w_railwayticket_04

Reizen is een groot deel van Kito’s leven en ook in België reist hij vaak met de trein. Het banale treinbiljet wordt voor hem een medium, een spiegel van zijn bestaan, zijn emoties en ervaringen. Met niet meer dan een balpen creëert Kito fijnzinnige grafiek die de ene keer grote thema’s zoals liefde, tijd of vrede bespeelt, de andere keer refereert aan de werkelijkheid zoals ze op het moment ervaren wordt: iemand die letterlijk en figuurlijk de weg kwijt is of een slingerende trein die zich door de tijd boort (of aan de tijd ontsnapt). De voorkanten van de treinbiljetten fungeren voor Kito als een dagboek.

CIRCULATION

2008_04_21_a4_horizontaal

In de zomer van 2008 wordt het Apollo Arthotel als passageplaats in de verf gezet. De kunstwerken die tijdens deze zomerexpositie tentoongesteld worden, behandelen thema’s als reizen, verplaatsing, beweging,… Onderweg zijn krijgt hier in een zomerse vakantiesfeer een diepere betekenis.

In het hotel toont Kito 22 bewerkte treinkaartjes. Op zijn reisweg door Europa startte hij zeven jaar geleden aan een verzameling dat ondertussen grote proporties begint aan te nemen. Op de trein, op perons en in wachtzalen maarkt Kito tekeningen op de achterkant van de treinkaartjes. deze pentekeningen tonen zijn kijk op de wereld: soms satirisch, soms kritisch, soms religieus, soms shockerend.

Deelnemende kunstenaars: Kito Sino, Johan Gelper, Stefan Serneels, Hilke Muyldermans

CANVASCOLLECTIE

2009_09_22_a4_verticaal

In januari lanceerden Canvas en de Vlaamse sector van de beeldende kunsten een brede oproep aan bekende en onbekende kunstenaars om deel te nemen aan een zoektocht naar hoe beeldende kunst vandaag leeft. Niet minder dan 4500 kunstenaars voelden zich geroepen en schreven zich in voor de preselecties. Ongeveer 250 kunstenaars doorstonden de kritiek en het scherpe oog van de jury’s. Het eindresultaat van de intensieve selectie is nu te zien in het Paleis voor Schone Kunsten. De keuze doet recht aan de grote diversiteit, inventiviteit en creativiteit van onze hedendaagse kunstenaars. Vier van die kunstwerken worden bekroond met prijzen ter waarde van in totaal 28.000 euro, en een vijfde prijs is goed voor een exclusieve tentoonstelling van de winnende kunstenaar in de KBC-toren te Antwerpen. Na een bezoek aan de Canvascollectie wordt alvast één ding duidelijk: beeldende kunst leeft!

Kito stelt op de tentoonstelling zijn treinkaartjes voor.